Maltmølle

Jeg har haft svært ved at komme i gang med at lave møllen, men nu er der hul på bylden. Selve monteringengen af valseværk, controller og motor er blevet ganske simpel. To stykker træ med strategisk korrekt placerede huller er alt hvad der skulle til, for at få den op og køre.

Valserne fra CrankAndStein

Valserne fra CrankAndStein

Motoren til den nye mølle

Motoren til den nye mølle

Hastigheden kan varieres fra under 1 omdrejning i sekundet op til ca 200, og ved de højere omdrejninger, kan møllen virkelig rive en arm af. Den observante læser vil også bemærke at der mangler en hopper / tragt til møllen, og her er jeg strandet pt. Ikke fordi jeg ikke har mod på at lave møllen færdig, men fordi valseværket er fabrikeret i USA og derfor ikke har de samme typer gevind som har i europa. Det betyder at jeg ikke har nogen bolte til at fastgøre hopperen. Så lige nu er jeg på udkig efter en dansk leverandør at boltene. Jeg ved at Maltbazaren.dk også arbejder på sagen, så er det bare at se hvem der kommer først med boltene.
Udate: Så fandt jeg boltene og byggede den færdig. Jeg har brugt en 19 liter vanddunk som tragt. Jeg har savet bunden af og stukket tuden ned til valserne. Det virker effektivt, som du kan se i videoen nedenunder.

Jeg har bygget en motoriseret maltmølle ud fra en Crank and Stein 3D Monster.

Min gamle maltmølle

Marga mølle

Den gamle maltmølle var af mærket Marga Mulino med 3 justérbare valser. Hvis du tænker ‘pastamaskine’ så er den god nok. Den samme producente laver de meget populære pastamaskiner. Denne er dog anderledes ved at det rent faktisk er en maltmølle, selv om den ligner noget andet 🙂

Den er ok effektiv, men den medfølgende føder er alt for lille, og lukker for lidt malt ind af gangen. Derfor har det været nødvendigt at udvide hullet 25% med en rundfil. Der er tre forudindstillede bredder mellem valserne, men den kan godt sættes trinløst mellem dem alligevel. Jeg sætter den lidt bredere end indstilling 2. Jeg fristes til at kalde indstillingen 2+. Et lille mærke med tusch indikerer hvor indstillingen er, så det bliver det samme hver gang.

Marga mølle oppefra

Møllen vedligeholdes ved at børste støvet af den efter brug. Yderligere vedligeholdelse behøves ikke, men det er meget vigtigt at holde maskinen tør, da den ikke tåler vand.

Den største udfordring ved denne model maltmølle, er at valserne er små og tager ikke ordentligt fat. Derfor tager valsningen alt for lang tid. Derfor vil jeg ikke anbefale at du anskaffer en Marga Mulino.

Mere udstyr