En øl etiket bliver til

Forskellige øls etiketter

Fra koncept og idé til det færdige produkt

Mand med ølkrus
Udgangspunkter for den første etiket

En øl etiket må der til, når man har lavet et bryg. Daylight3D.dk har tegnet denne mand til mig. Opgaven lød på at tegne en mand med et skummende glas øl, og at stilen skulle minde om en ølreklame fra 50’erne. Det synes jeg er lykkedes. Resultatet, som du kan se her til højre, er en glad mand med et glas øl og højt skum. Kan det blive meget bedre?

Næste trin var at finde udgangspunktet for etiketten. Hvordan ser andre etiketter på øl egentlig ud? Her var Øletiket.dk stor hjælp. På Netetiket er der rigtig mange gamle etiketter til inspiration. Med afsæt i en THOR etiket gik projektet videre.

Peter H hjalp med at lave grundridset til etiketten. Med udgangspunkt i THOR etiketten og tegningen af manden med ølglasset blev første udkast til etiketten lavet.

Herunder en af mine indledende noter om etiketten.

Skitse til min første øl-etiket.
Hefe Weizen øletiket

Bokstaverne T.J. var placeret over manden, og det er jo egentlig lidt synd at dække tegningen, så ‘T.J’ blev helt droppet. Det første bryg som denne etiket blev lavet til, fik alderig sit eget navn. Det er sikkert også godt det samme. Der bliver riglig mulighed for at navngive andre øl, der sikkert smager en del bedre.

Et glas mælk om dagen…

Ølflasker med etiketter på
Arla skummetmælk

Den færdige etiket er blevet printet med solid ink, hvor blækket faktisk er smeltet voks. Det giver en meget modstandsdygtig voksoverflade på etiketten, der så er helt immun overfor vand og fugt. Det er en praktisk egenskab, da etiketterne sættes på med mælk som bindemiddel. Jeg har efterfølgende eksperimenteret med laserprint, og det virker lige så godt.

Den færdige øl etiket dyppes i mælken, så hele bagsiden af etiketten er fugtig. Etiketten sættes herefter på den færdige ølflaske. Etiketten er nu nemt justeres i højden og bredden. Når jeg er tilfreds med laceringen, skylles flasken under den kolde hane, for at fjerne fedtede mælkefingre fra flasken.

Jeg har valgt at bruge Harmonie skummetmælk som lim til mine etiketter, men er ret sikker på at mælketypen ikke er så afgørende 😉

Der er efterfølgende lavet mange andre øletiketter, og en del af dem kan ses på min liste ‘Alle bryg’.

Eksempler på mine etiketter

Her kan du se eksempler på de etiketter jeg har på mine øl.

Eksterne links om etiketter

Brew your ownhttp://byo.com/labels/
Sitet indeholder lister over deltagerne i de sidste par års konkurrencer
om at lave den bedste etiket til en øl.
Øletiket.dkhttp://øltetiket.dk/
Herligt site med masser af historier og facts om etiketter og
bryggerier.
Grevlunde Nanobryggerihttp://www.grevlunde.frac.dk/
Her vises eksempler på deres egne etiketter.
Beerlabels.dkhttp://www.beerlabels.dk/
Indeholder fantastisk mange etiketter fra danske bryggerier. Her kan man
godt ‘spilde’ en masse tid.
Bryggerihistorie.dkhttp://www.bryggerihistorie.dk/
Jesper Christensen har lavet en imponerende samling af gamle danske
øletiketter.