Brygteknisk formelsamling

Her finder du grundlaget for et par beregninger, der er praktiske at kende når du brygger. De fleste værktøjer laver beregningerne helt automatisk, men det er meget rart at kunne gennemskue hvad der foregår.

Alfasyre korrektion

Alfasyre korrektion

Sådan beregner du humlesyre korrektion Denne formel bruges når du står med en humle med en lidt andenalphasyreprocent end der står i opskriften. Der kan du beregne hvordan du kommer tættere på det originale resultat. Humlemængde = (antal...
Beregning af alkoholprocent

Beregning af alkoholprocent

Skriv din Original Gravity og din Fermented Gravity her og se hvor meget alkohol gæringen har lavet. Det er altid rart at vide, hvor høj en alkohol procent i din øl er. Det er nemlig det spørgsmål du næsten altid bliver stillet, når d...
IBU - International bittering units

IBU - International bittering units

Formlen for IBU eller International Bittering Units er ikke så kompliceret, men der er en del fakturer der spiller ind. Talgrundlaget ænderer sig alt afhængigt af hvilken ‘skole’ man er til. Jeg har taget udgangspunkt i den metode som ølbogsforfatteren Ray Dan...
Strike temperatur

Strike temperatur

Har du undret dig over om der er en formel du kan bruge til at ramme den rigtige temperatur på din urt, når du hælder malten i det varme vand. Sådan beregnes strike temperatur: Striketemperatur = (0,1/(V/M)) x (T2-T1)+T2 V = vand (liter)M = m...