Hvilken bryg ske skal jeg bruge? Dette næste spørgsmål kan skabe lidt røre (hæ hæ).
Men hvad er vigtigst at have for at håndbrygge øl?
- Er det en stor kedel?
- En gigantisk mash tun?
- Et fancy ph meter?
De er alle gode ting at have. Men jeg synes at noget af det mest nyttige stykke værktøj at have klar på brygdagen er noget så simpelt som en ske.
Du læste rigtigt; En stor ske.
En stor ske til at røre alt op lige rigtigt. En ske til at løsne en fast mash tun. En ske til at røre i humle. En ske til at røre i gær. En padle til at bryde sammen klumpede sammen ingredienser.
Brygske eller brygpadle, det er ligegyldigt, men de bedste har nogle få egenskaber, der gør dem ideelle til brug på din brygdag.
De skal være robuste nok til at røre med. Er de for tynde eller små, vil de knække. Det er derfor nogle bryggere sværger til stålskeer. Mange af dem har et buet design for at forhindre at skeen bøjer når du rører rundt.
Den eneste ulempe er, at stål kan ridse dit gear.
Hvis du vælger plastiket fantastisk, så sørg for at det er fødevarekvalitet, og at det er modstandsdygtigt over for varme. Jeg selv bruger ofest en plasske.
Nogle af disse bryg kan blive temmelig varme, så hvis din ske ikke er varmebestandig, vil den ikke lave endet at bøje eller knække. Nogle smarte skeer er designet med et lille hoved på toppen af skeen, som kan passe ind i en glas gærtank eller i en Cornelius fustage. Det kan være temmelig praktisk, hvis du vil blande ting op eller hjælpe til med den tidlige iltning af det færdige bryg..
Omvendt har stålskeer ofte en bukket top, så de kan let hænges op på en kedel eller hvor som helst. Ellers vil de have et hul i toppen, så de kan blive hængt på en krog.
En god ting om rustfri stål skeer er, at de er nemme at rengøre og vil være komplet lugtfri. Praktisk, hvis du også har tænkt dig at bruge den til madlavning, når der kommer mange gæster.
Når man omrører en urt, foretrækker nogle en brygpaddel, da de kan være mere effektive til at flytte kornene rundt.
Du vil selvfølgelig have en bryggeske der er lang nok, så den kan nå til bunden af din kedel eller fustage. Til dette formål bør en 50 til 60 cm lang brygningske generelt være stor nok til dine behov.
Som med alt håndbryg udstyr skal du kun bruge en ske, der er ren. Det behøver ikke at blive steriliseret ved brug før eller efter kogningen, da varmen skulle have dræbt eventuelle mikrober, der måske har listet sig med på skeen. Hvis du imidlertid skal røre noget bagefter, så skal du huske at satinere dit udstyr.