Fire danske festivaler erstatter 2 millioner krus

Northside, Tinderbox, Roskilde og GRØN tager i samarbejde med Tuborg et vigtigt skridt i kampen mod plastaffald og for en mere cirkulær forretningsmodel på fremtidens festivaler. I år skal gæsterne for første gang indtage iskolde fadøl af bæredygtige og ikke mindst genbrugelige plastglas, når festivalsæsonen skydes i gang.

Tuborg på gensyn skilt

Hvert eneste år har de fire festivaler langet over 2 millioner engangsplastølkrus over bardisken, når titusindvis af festivalgæster har slukket tørsten i en kold Tuborg over hele landet. Men nu er det slut. Fra og med dette års festivaler må det gamle engangsplastikkrus vige pladsen til fordel for et helt nyt og bæredygtigt genbrugsplastglas, udviklet af Tuborg i samarbejde med NorthSide, Tinderbox, Roskilde festival og GRØN.

Initiativet blev lanceret i dag hos Plastic Change af Tuborg og de fire festivaler. Til stede var bl.a. Miljøminister Jacob Ellemann-Jensen.

”I år vil Tuborg helt bogstaveligt gøre livet lidt grønnere på festivalerne. Vi lancerer nye vaskbare plastglas, som alle kan lease, og vi begynder på de fire store festivaler, som har været med til at udvikle ideen sammen med Plastic Change. Det er en stor dag for Tuborg, og et kæmpe skridt mod at mindske unødigt plastaffald gennem en mere cirkulær forretningsmodel. Drikkeoplevelsen er den samme eller bedre, men fremover tager Tuborg bogstaveligt talt opvasken i vores nye, mobile opvaskemaskine,” siger Christian Sveigaard, marketing- og sponsorchef for Tuborg.

Tuborg har løbende fået rådgivning fra miljøorganisationen, Plastic Change, for at finde den helt rigtige løsning. Det endelige resultat er landet på et danskproduceret genbrugsplastglas fra KIFA Plast i Herning. Krusene vaskes på stedet, og når de nye genbrugsplastglas bliver slidte, sendes de tilbage til leverandøren, som sørger for, at materialet genbruges.

Plastic Change, der arbejder for at skabe mere opmærksomhed om konsekvenserne af det voksende plastaffald, kalder det fælles initiativ en sejr, der kan inspirere andre til at gå i samme retning.

”Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik. Det er første gang, at de fire festivaller arbejder sammen, og de skal have ros for sammen med Tuborg at gøre en indsats for at knække kurven for plastaffald ved at indføre et standardiseret genbrugsplastglas. Det vil også forandre den brug-og-smid-væk kultur, som er en af kerneudfordringerne i forhold til den stigende plastaffald. Vi ser det som et stort skridt fremad, som utvivlsomt vil inspirere andre til at gå i samme retning,” siger Henrik Beha, stifter af Plastic Change.

NorthSide og Tinderbox

De nye, bæredygtige genbrugsplastglas bliver for første gang taget i brug, når NorthSide åbner den 6. juni, hvorefter turen går til Tinderbox i Odense, der løber af stablen 27.-29. juni.

”Vores gæster er miljøbevidste, og de forventer faktisk, at vi går forrest med initiativer som dette. Samtidig stiller vi høje krav til os selv. Derfor er jeg særlig stolt over, at vi som branche kan stå sammen og tage et fælles ansvar, når det virkelig gælder. Det er et stærkt samarbejde og den endelige løsning er både af høj kvalitet, lever op til de krav om bæredygtighed, vi har sat, og så er den oven i købet en gevinst for drikkeoplevelsen”, siger Peter Skoven, F&B Director, fra Down The Drain Group, som står bag både Tinderbox og NorthSide.

Roskilde

Roskilde, der afvikles i år 29. juni-6. juli, har allerede samarbejde med Plastic Change om mere bæredygtig brug af plast i kampen mod plastaffald.

“Som en almennyttig festival tager vi naturligt ansvar for omverden og for det grønne aftryk, vi sætter. Vi har i flere år arbejdet på at mindske vores miljøbelastning med engangsglas af bionedbrydeligt plastik, men samarbejdet med Tuborg og de andre festivaler om vaskbare genbrugsglas er et stort og bæredygtigt skridt fremad. Klima- og miljøudfordringer skal løses i fællesskab, og netop ved at gå sammen, kan initiativet gøre en væsentlig forskel for vores alles miljøindsats,” siger Lars Orlamundt, divisionschef for Roskilde Festival.

GRØN

Sidst, men ikke mindst ruller de nye genbrugsplastglas og Tuborgs nye mobile opvaskemaskine med rundt til GRØN i uge 29 og 30. Tuborg og Muskelsvindfonden har siden 1982 præsenteret GRØN, der gennem tiden er blevet en elsket tradition i Danmark, både hos musikere, publikum og dem det hele drejer sig om: Mennesker med handicap.

”GRØN er glade for at være blandt de første, der er med til at præsentere en løsning på genbrugsplastglas. På området med skrald og pant har vi de seneste år eksperimenteret med løsninger for at skabe en renere plads og en bedre oplevelse for vores gæster. Derfor er det også helt naturligt for os at bakke op omkring Tuborgs initiativ. Og så er det en særlig glæde at indgå i et samarbejde på tværs af fire af de største festivaler i Danmark for i fællesskab at sætte plastaffald på dagsordenen. Vi har en enorm stor snitflade og kan påvirke, og forhåbentligt inspirere mange mennesker på tværs af vores arrangementer”, siger Direktør i Indsamlingsafdelingen, Theis Petersen.

Fakta om genbrugsplastkruset

  • De nye genbrugsplastglas er udviklet af KIFA Plast i Herning, der er eksperter i udviklings- og produktionsforløb i specialløsninger som genbrugsplast;
  • De nye genbrugsplastglas er lavet af ren polypropylen – også kaldet PP plast;
  • Tuborg stiller en ny, mobil opvaskemaskine til rådighed, der besøger alle fire festivaler.
  • Den mobile opvaskemaskine bliver 13,4 meter lang, og kan håndtere over 9.000 genbrugsplastglas i timen.
  • Vaskbare plastglas er af eksperter som Plastic Change udpeget som den mest miljøvenlige løsning på et stort problem omkring engangsplastkrus.

Fakta om Together Towards ZERO

De nye genbrugsplastglas fra Tuborg er et led i Carlsberg-gruppens samlede bestræbelser på hele tiden at forbedre øllet, forpakningen og alle elementer omkring det, samtidig med at miljøbelastningen mindskes. Tuborgs initiativer sammen med festivalerne kommer blot et halvt år efter Carlsberg lancerede nye forpakninger, der limer Carlsberg pilsnerens six-pack dåser sammen og dermed reducerer plastik med op til 76%, samtidig med man indførte genbrugsplast på de store forpakninger, hvor der stadig er brug for plastik. Initiativerne er nogle af de første forbrugerrettede tiltag i Carlsberg-gruppens bæredygtighedsprogram, Together Towards ZERO, som blev lanceret i 2017 med det formål bl.a. at opnå nul CO2-udledning og nul vandspild på Carlsbergs bryggerier.

Fakta om Plastic Change

Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genbrugt eller destrueret. Resten ligger i naturen i hundredvis af år. Vi er ambitiøse, for udfordringen er stor! Plastic Change arbejder hårdt med at knække den stigende kurve over plastikforurening.

Måske kunne du være interesseret i...