Her finder du grundlaget for et par beregninger, der er praktiske at kende når du brygger. De fleste værktøjer laver beregningerne helt automatisk, men det er meget rart at kunne gennemskue hvad der foregår.
Alfasyre korrektion
Sådan beregner du humlesyre korrektion
Denne formel bruges når du står med en humle med en lidt anden alphasyreprocent end der står i opskriften. Der kan du beregne hvordan du kommer tættere på det originale resultat.
Humlemængde = (ant...
Beregning af alkoholprocent
Skriv din Original Gravity (OG) og din Fermented Gravity (FG) her og se hvor meget alkohol gæringen har lavet.
Det er altid rart at vide, hvor høj en alkohol procent i din øl er. Det er nemlig det spørgsmål du næsten altid bliver still...
Beregning af karboneringssukker
Karboneringssukker
Nøjagtig beregning af kulsyre er en god øvelse til at arbejde med tilsyneladende og sande (eller reelle) dæmpninger samt arbejde med ekstrakt % eller Platons skala. Sidstnævnte er ikke afgørende, men gør beregningerne mere intui...
IBU - International bittering units
Formlen for IBU eller International Bittering Units er ikke så kompliceret, men der er en del fakturer der spiller ind. Talgrundlaget ænderer sig alt afhængigt af hvilken ‘skole’ man er til. Jeg har taget udgangspunkt i den metode som ølbogsforfatteren Ray Dan...
Strike temperatur
Har du undret dig over om der er en formel du kan bruge til at ramme den rigtige temperatur på din urt, når du hælder malten i det varme vand. Sådan beregnes strike temperatur:
Striketemperatur = (0,1/(V/M)) x (T2-T1)+T2
V = vand (liter)M = m...