OG : 1.046 – 1.052
FG : 1.012 – 1.017
ABV : 4.1% – 5.0%
IBU : 35 – 45
EBC : 7 – 15
Beskrivelse :
Tjekkisk pilsner fra små tjekkiske bryggerier er ofte mere humlet og mere diacetylpræget end de industrielt bryggede øl der typisk er tilgængelige i Danmark. Kendetegnet ved stor maltfylde og restsødme, samt brugen af saaz humle.
Aroma :
Svag til middel maltaroma af brød og kiks. Svag til middel, krydret humlearoma, af mellemeuropæiske humletyper. Fraværende til middel niveau af diacetyl. DMS må ikke forekomme.
Udseende:
Halmgul til gylden. Kraftigt og tykt skum. Klar til let tåget.
Smag:
Middel til kraftig maltsmag, med karakter af brød og kiks. Middel til kraftig humlesmag, med karakter af græs og krydderurter. Høj restsødme balanceres af middel til kraftig bitterhed.
Krop:
Medium krop. Medium karbonering, lavere end de fleste undergærede øltyper.
Eksempler:
Pilsner Urquell, Budweiser Budvar,Staropramen Pilsner, Nørrebro Ceske Böhmer.
Øl stilarter
Baseret på foreningen Danske Øldommeres definitioner anno 2019.
- 01A. Moderne lys lager
- 01B. International lager
- 01C. Tjekkisk pilsner
- 01D. Tysk pilsner
- 01E. Münchener helles
- 02A. Moderne mørk lager
- 02B. Wiener
- 02C. Märzen
- 02D. Münchener dunkel
- 02E. Mørk tjekkisk lager
- 02F. Schwarzbier
- 02G. Klassisk røgøl
- 03A. Helles bock/maibock
- 03B. Bock
- 03C. Dobbelbock
- 03D. Eisbock
- 03E. Weizen bock
- 04A. Engelsk Ordinary Bitter
- 04B. Engelsk best bitter
- 04C. Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 04D. Engelsk golden ale
- 04E. Amerikansk pale ale
- 04F. California common/steam beer
- 04G. Kölsch
- 05A. Engelsk brown ale
- 05B. Amerikansk brown ale
- 05C. Engelsk dark mild
- 05D. Altbier
- 05E. Skotsk ale
- 05F. Skotsk stærk ale/wee heavy
- 05G. Old ale
- 06A. Engelsk IPA
- 06B. Amerikansk IPA
- 06C. Imperial IPA
- 06D. Black IPA
- 06E. New England IPA
- 07A. Weizen/weissbeer
- 07B. Dunkelweizen
- 07C. Belgisk Wit
- 08A. Dry stout
- 08B. Sweet stout
- 08C. Oatmeal stout
- 08D. Porter
- 08E. Moderne stout og porter
- 09A. Engelsk barley wine
- 09B. Amerikansk bealey wine
- 09C. Foreign extra stout
- 09D. Baltisk porter
- 09E. Imperial stout
- 10A. Belgisk blond
- 10B. Lys stærk belgisk ale/tripel
- 10C. Biére de garde
- 10D. Saison
- 11A. Belgisk dubbel/bruin
- 11B. Mørk Stærk Belgisk Ale
- 12A. Gueuze lambic
- 12B. Belgisk frugt lambic
- 12C. Flamsk rød
- 12D. Flamsk brun/oud bruin
- 12E. Berliner weisse
- 13A. Frugt/grøntsagsøl
- 13B. Krydret øl
- 13C. Trælagret øl
- 13D. Andre røg øl
- 13E. Andre tilsætninger