01C. Tjekkisk pilsner

OG : 1.046 – 1.052
FG : 1.012 – 1.017
ABV : 4.1% – 5.0%
IBU : 35 – 45
EBC : 7 – 15

Beskrivelse :
Tjekkisk pilsner fra små tjekkiske bryggerier er ofte mere humlet og mere diacetylpræget end de industrielt bryggede øl der typisk er tilgængelige i Danmark. Kendetegnet ved stor maltfylde og restsødme, samt brugen af saaz humle.
Aroma :
Svag til middel maltaroma af brød og kiks. Svag til middel, krydret humlearoma, af mellemeuropæiske humletyper. Fraværende til middel niveau af diacetyl. DMS må ikke forekomme.
Udseende:
Halmgul til gylden. Kraftigt og tykt skum. Klar til let tåget.
Smag:
Middel til kraftig maltsmag, med karakter af brød og kiks. Middel til kraftig humlesmag, med karakter af græs og krydderurter. Høj restsødme balanceres af middel til kraftig bitterhed.
Krop:
Medium krop. Medium karbonering, lavere end de fleste undergærede øltyper.
Eksempler:
Pilsner Urquell, Budweiser Budvar,Staropramen Pilsner, Nørrebro Ceske Böhmer.

Øl stilarter

Baseret på foreningen Danske Øldommeres definitioner anno 2019.