Kølespiral – Immersion chiller
Selvgjort er velgjort. Jeg havde læst at en chiller skulle være rigtig god til at styre den hurtige nedkøling af brygget. Sådan en måtte jeg have! Efter at have prøvet at ringe til diverse byggemarkeder og lign. forretninger, måtte jeg konstatere at fleksibelt ikke var noget der lige var til at skaffe. Kobberrøret købte jeg gennem en blikkenslager.
Sænker temperaturen hurtigt
En chiller, også kaldet kølespiral, bruges til at effektivt nedkøle urten så hurtigt som muligt. Det er vigtigt at få temeraturen ned. Der er flere gode ting ved at nedkøle sin urt hurtigt. For det første, så mindsker det risikoen for at der kommer fremmede bakterier i brygget. En anden fordel er at chancen for underlig bismag i din øl mindskes. For det tredie så kan du tilføje gæren meget hurtigere til dit bryg – og det er jo godt at lade gæren få fodfæste så hurtigt som muligt. Chilleren virker altså ved at der kommer en masse koldt vand gennem den. Vandet bliver varmet op og løber ud i den anden ende. Med andre ord har dit bryg afgivet en masse energi til vandet, og bliver derfor koldere.
Hjemmelavet eller købt
Nå, men tilbage til chilleren. Sådan en fætter er typisk lavet af kobber. Det er der mange grunde til, men de mest indlysende er at andre materialer er mere dyre og sværere at håndtere. Min chiller er bukket i hånden. Nu kan du jo sagtens købe en chiller fra f.eks brygladen.dk men det er da mere tilfredsstillende at lave den selv, lige som det er med øllet!
Sådan har jeg lavet urt køleren
Materialerne jeg har andendt til at lave chilleren:
20 m kobberrør
4 spændebånd
4 meter klar plasticslange
1 gevind til vandhanen
Buk forsigtigt
Før du begynder at bukke løs på kobberrøret, skal du huske på at det let knækkes og derved forhindrer gennemløb. Med andre ord; buk røret forsigtigt. Sørg også for at der er lidt ekstra rør i begge ender, så du har noget at montere plasticslagernene på senere.
Undgå dryp ned i urten
Hvis du får lavet enderne lange nok , vil de stikke ud over siden på på kedlen og derved forhindre at der kommer uønskede sager i brygget, hvis samlingen mellem plasticslangerne og rørret viser sig ikke at være 100% tæt.
Stram spiralen op
Først skal røret vikles om til en tæt spiral. Siden så lange kobberrør kommer som en sprial allerede, så er det en smal sag at vikle den hårdere op. Det gøres rimelig let ved at bukke røret om til en mindre spiral. Diameteren på din chiller bestemmes af din brygkeddel. Din chiller skal have en mindre diameter end kedlen, og gerne med nogle centimetre fri hele vejen rundt, når chilleren er placeret i kedlen.
Slange
Mellem chilleren og vandhanen skal der monteres en passende plasticslange. Jeg har valgt at bruge en med en diameter der kan krænges ud over kobberrøret. Det er både for at sikre godt gennemløb og så er det også let at samle slanger og chiller med et par spændebånd.
Connectors
De fleste slangekonnectors har et bredere gevind end en køkken-vandhane. Derfor får du sikkert brug for et overførselsstykke med lille gevind indeni og stort gevind udenpå. Med sådan en på vandhanen kan de fleste gevind til slanger monteres.
Returvandet kan være meget varmt
Sørg for at slangen med returvandet ligger sikkert i vasken, for det er både farligt og et værre rod at rydde op efter, hvis den falder ud af vasken. Grunden til at det er farligt, er sen simple grund at vandet bliver stort set samme temeratur som urten. Det kan man ikke fortælle en voksen mand som mig, så jeg skulle lige mærke temeraturen på spildevandet – ouch!
Test inden brug
Jeg vil anbefale lige at teste chilleren inden du putter den ned i dit bryg, bare for at være helt sikker på at der ikke er nogen lækager eller andre ubehagelige overraskelser. Den ene af mine samlinger i chillerens top lækkede en lille smule ved første test. Det fik jeg rettet, og derved ungik jeg at bringe brygget i fare.
Lad den koge med
Når du vil bruge chilleren, putter du den rengjort ned i den kogende urt minimum 10 minutter inden urten er færdigkogt. Varmen vil aflive de mikroorganismer der er på chillerens overflade. Det er let at bruge chilleren – tænd for vandhanen, indtil den ønskede temperatur er opnået. Pas på, det kan godt gå stærkt!