12B. Belgisk frugt lambic

OG : 1.040 – 1.072
FG : 1.000 – 1.014
ABV : 4.2% – 7.0%
IBU : 15 – 21
EBC : ≥ 0

Beskrivelse :
Spontangæret øl i karboneret udgave, med tilsætning af bær eller frugt. Kompleksiteten og den originale rustikke karakter er svær at sætte ord på, og derfor anbefales det først og fremmest at smage de klassiske eksempler. De sødede varianter, fra f.eks. Lindemans og St. Louis passer ikke i denne stilart. Kirsebær (Kriek) og hindbær (framboise) er de mest udbredte typer, men andre typer findes også, som f.eks. solbær, fersken, vindruer og blåbær.
Aroma :
Svag til kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Den komplekse blanding af vildgær og bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald, krydderurter, halm, læder og/eller jordslået kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.
Udseende:
Tager ofte farve efter frugten – det er dog ikke alle frugter eller bær der afgiver ret meget farve. Svag til kraftigt skum. Let til medium tåget.
Smag:
Middel til kraftig syrlighed dominerer smagen. Syrligheden stammer hovedsagelig fra mælkesyre og må ikke være domineret af eddike. Svag til kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Svag til middel grapefrugt-karakter som også kan forekomme bitter. Indtryk af græs, krydderurter, træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Humlesmag bemærkes ikke.
Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.
Eksempler:
3 Fonteinen Kriek, Cantillon Kriek, Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon Vigneronne, Girardin Framboise, Girardin Kriek, Oud Beersel Oude Kriek Vieille. Disse nævnes i alfabetisk orden, da de er så forskellige, at de ikke kan rangordnes.