Beregning af karboneringssukker

Karboneringssukker

Nøjagtig beregning af kulsyre er en god øvelse til at arbejde med tilsyneladende og sande (eller reelle) dæmpninger samt arbejde med ekstrakt % eller Platons skala. Sidstnævnte er ikke afgørende, men gør beregningerne mere intuitive.

Den endelige kulsyre for flaskebehandlet øl afhænger af den CO2, der findes i øllet ved aftapningstidspunktet, og den CO2, der genereres under flaskens konditionering.

Mængden af ​​CO2, der allerede er i øllet, kan bestemmes ud fra CO2-tryk i rummet og øltemperaturen. Det kan bestemmes ved hjælp af kulsyre -tabeller. Disse tabeller viser ligevægten af ​​CO2 -indhold, der findes for et givet CO2 -tryk og øltemperaturen.

Mængden af ​​CO2 skabt ved flaskekonditionering er baseret på den mængde sukker, der gæres. Hvert gram fermenterbart ekstrakt fermenteres i lige dele (i vægt) alkohol og CO2 (dette er ikke ligefrem sandt, men tæt nok til denne beregning).

Dextrose

Den nemmeste måde at tilføje fermenterbart ekstrakt til øl er ved tilsætning af rent sukker. Dette kan være dextrose (majssukker) eller saccharose (bordsukker). De fleste majssukker er faktisk glucose monohydrat. Det betyder, at hvert glukosemolekyle er bundet til et vandmolekyle, der øger vægten, men ikke til potentialet for CO2, der kan produceres. Glucosemonohydrat indeholder 9 procent vand, hvilket betyder, at kun 91% af dets vægt kan benyttes til CO2 -beregningen. Glucosemonohydrat er majssukkeret, der ikke klumper, selv udenfor en forseglet beholder.

Formlen til beregning af kulsyre ved priming med majssukker er:

Cøl = Cflad-øl + 0,5 * 0,91 * mdextrose / Vøl

hvor:

  • Cøl – øllens endelige kulsyre (g/l)
  • Cflad-øl – øllens CO2 -indhold før aftapning (g/l)
  • mdextrose – vægten af majssukker (glucose monohydrat) (g)
  • Vøl – ølvolumen (l)

Bordsukker

Bordsukker, saccharose, indeholder ikke noget vand, og gæren vil omdanne halvdelen af vægten til CO2

Cøl = Cflad-øl + 0.5 * mbordsukker / Vøl

  • mbordsukker – vægten af sukker (sucrose) (g)

Kilder: