Thisted Bryghus blev Årets danske Bryggeri 2015

Danske Ølentusiaster har kåret Thisted Bryghus til Årets danske Bryggeri 2015.

Det innovative bryggeri i Thy vælter sig nærmest i hæder. For godt et halvt år siden vandt Thisted Bryghus Den regionale Ølpris 2015, og nu har Danske Ølentusiaster på landsplan valgt det til Årets danske Bryggeri 2015 med næsten en fjerdedel af stemmerne.

Dertil kommer, at Thisted Bryghus havde ikke færre end tre øl med i finalen om at blive Årets danske Ølnyhed 2015.

Kåringen som Årets danske Bryggeri 2015 blev offentliggjort ved Danske Ølentusiasters generalforsamling i Odense den 12. marts. Andenpladsen gik til Amager Bryghus, mens Hornbeer blev nummer tre. A/S Thisted Bryghus blev stiftet i 1902 på baggrund af det fallerede Thisted Aktiebryggeri fra 1898.

Lokalt i Thy er bryggeriet ikke mindst kendt for sine generalforsamlinger, kaldet den fjerde højtid, hvor over 1200 aktionærer og gæster samles i Thy Hallen til gule ærter, øl, kortspil og hygge. Thisted Bryghus blev først rigtig landskendt, da daværende brygmester Peter Klemensen tiltrådte i 1981 og begyndte at udvikle nye og spændende øl – som Porse Guld i 1984, Limfjords-Porter i 1989 og den første danske økologiske øl i 1995.

Peter Klemensen gik stort set på pension i 2009, og i dag består ledelsen af adm. direktør Aage Svenningsen og brygmester Antoni Aagaard Madsen.

Bryghuset har sendt 16 nye øl på markedet i 2015, af hvilke ikke mindst den amerikanske serie Boston, Monterey og Seattle er blevet godt modtaget af supermarkedskunder landet over. Årets helt store nyskabelser kom dog med serien af Ny Nordisk Øl, hvor Antoni Aagaard Madsen i samarbejde med Peter Klemensen erstattede humle med ingredienser fra Nationalpark Thy – som f.eks. porse, birk, havtorn, malurt, rønnebær og hyben.

Desuden har Antoni Aagaard Madsen tilladt sig at ”lege” lidt med klassikeren Limfjords-Porter og lavet to nye versioner i 2015: en med ekstra lakrids og en fadlagret.

En fra hver af ovennævnte serier var med i finalen om Årets Ølnyhed 2015: Boston, Thagaard (med birkeblade og grannåle) og Limfjord-Porter Lakrids. Prisen blev overrakt på Danske Ølentusiasters Generalforsamling i Odense lørdag den 12. marts.

Resultatet af afstemningen om Årets danske Bryggeri:

PlaceringBryggeri%
1. Thisted Bryghus22,7
2. Amager Bryghus 14,8
3. Hornbeer 7,4
4. Munkebo Mikrobryg5,8
5. Midtfyns Bryghus5,0

Om Årets danske Bryggeri:

Danske Ølentusiaster har siden 2003 uddelt en pris til Årets danske Bryggeri.

Indtil 2010 blev prisen uddelt på baggrund af stemmeafgivningen i forbindelse med valget af Årets danske Ølnyhed, og uddelt på foreningens generalforsamling.

Fra 2011 er Årets danske Bryggeri fundet ved direkte afstemning blandt Danske Ølentusiasters medlemmer.

Danske Ølentusiaster er en uafhængig, landsdækkende ølforbruger og – interesseorganisation. Foreningen har næsten 9.000 medlemmer fordelt på mere end 50 lokalafdelinger over hele landet.

Vi arbejder for et mangfoldigt udbud af bryggerier, øl og øltyper, oplyser og skaber debat om øl, støtter og stimulerer håndbrygning og dansk bryggekunst, sikrer øl en respektfuld behandling samt varetager forbrugernes interesser.

Mere højt skum til dig...