Fire øl fra Fyn og tre fra Thy i finalen om årets ølnyheder

Det sidste par års fynske dominans er næsten brudt: blandt de ti øl, som Danske Ølentusiasters medlemmer har stemt i finalen til titlen som Årets danske ølnyhed 2015, er der lige så mange kandidater fra jyske som fynske bryggerier. Tre af de fire jyske kommer fra Thisted Bryghus.

Ølentusiasterne har udpeget de 10 øl, som de i løbet af februar vil smage igen, så de med sikker overbevisning kan udpege den bedste i hver af de to kategorier: over og under 6 volumenprocent alkohol.

Feltet af finalister består af fire øl fra Fyn, fire fra Jylland og to fra Sjælland, fordelt på i alt otte bryggerier. Et af de jyske, Thisted Bryghus, brillerer med at have tre ølnyheder med i finalen.

I betragtning af, at Fyn kun huser syv procent af landets bryggerier, klarer øens bryggere sig overordentlig flot i konkurrencen – om end ikke helt så flot som i 2013 og 14, da henholdsvis fem og seks af ølnyhederne i finalen kom fra fynske bryggerier.

De fire fynske finalister er denne gang Hjemstavns Ale fra Munkebo Mikrobryg og Golden Eye fra Ugly Duck Brewing Co. i kategorien op til og med 5,9 volumenprocent alkohol, samt Frejdahl Roulv fra Bryggeriet Vestfyen og Russian Imperial Stout fra Midtfyns Bryghus i kategorien 6 procent og derover.

Fra Jylland kommer Boston og Thagaard fra Thisted Bryghus i den lave kategori samt Limfjord Porter Lakrids fra Thisted og Elskerinden Dessert Stout fra Syndikatet i den høje.

Fra Sjælland byder Hornbeer ind med Charlies Cool Porter og Amager Bryghus med Batch 1000.

Det hidtil stærkeste felt af svage øl

Årets Ølnyhed(er) 2015 afspejler en glædelig udvikling i den danske bryggeribranche: bryggerne er blevet så dygtige, at der i 2015 kom omtrent lige så mange svage som stærke ølnyheder på markedet. Det er nemlig lettere at få øl til at smage af meget, hvis alkoholprocenten er høj.

Så sent som i 2011 indeholdt 64 pct. af ølnyhederne seks volumenprocent alkohol eller derover.

Den solide bryggefaglighed danner samtidig basis for, at flere af de meget innovative øltyper også er velsmagende.

Således er hele to øl fra netværksprojektet Ny Nordisk Øl kommet med i finalen: Thisted Bryghus’ Thagaard, der er brygget uden humle, og hvor bitterheden i stedet kommer fra birkeblade og grannåle fra Nationalpark Thy. Munkebo Mikrobrygs Hjemstavns Ale, der er brygget på en bryggeriets egen lokale gærstamme.

Listerne over de nye danske øl der deltog i første runde og de der deltager i anden runde kan ses på http://www.ale.dk/index.php?id=9862

Resultatet af afstemningerne, der udpeger Årets danske Ølnyhed(er) 2015, afsløres på Danske Ølentusiasters Generalforsamling i Odense den 12. marts 2016.

KANDIDATERNE i Anden Runde af afstemningerne om Årets danske Ølnyhed(er) 2015

De 5 kandidater i kategorien op til 5,9 % ABV

Ølnyhed BryggeriABV
Boston Thisted Bryghus 5,8 %
Charlies Cool Porter Hornbeer5,9 %
Golden Eye Ugly Duck Brewing Co.5,9 %
Hjemstavn – Dansk Ale Munkebo Mikrobryg5,0 %
Thagaard Thisted Bryghus5,8 %

De 5 kandidater i kategorien 6 % ABV og over

ØlnyhedBryggeriABV
Batch 1000Amager Bryghus6,5 %
Elskerinden – Dessert StoutSyndikatet10,0 %
Frejdahl Roulv Bryggeriet Vestfyen9,0 %
Limfjords Porter Lakrids Thisted Bryghus7,9 %
Russian Imperial Stout Midtfyns Bryghus11,0 %

For at stimulere de danske bryggerier til at sende nye øl på det danske marked har Danske Ølentusiaster hvert år siden 1999 kåret Årets danske Ølnyhed.

I løbet af året bliver der opstillet en liste over alle danske ølnyheder, og medlemmerne vælger herefter, gennem en afstemning lige efter nytår, hvilken øl der skal kåres som Årets danske Ølnyhed(er) i de to kategorier: øl med ABV (Alcohol By Volume) op til 5,9 % og øl med ABV på 6 % og derover.

Afstemningen foregår i to runder, hvor de 5 øl der får flest stemmer i hver kategori i første runde i januar går videre til anden runde i februar – vinderne af afstemningerne i anden runde vil blive kåret som Årets danske Ølnyhed op til 5,9 % & Årets danske Ølnyhed på 6 % og derover.

Mere højt skum til dig...