Formlen for IBU eller International Bittering Units er ikke så kompliceret, men der er en del fakturer der spiller ind. Talgrundlaget ænderer sig alt afhængigt af hvilken ’skole’ man er til. Jeg har taget udgangspunkt i den metode som ølbogsforfatteren Ray Daniels bruger. Han er relativt anderkendt og laver fantastisk øl.

 

IBU = Wgram ⋅ U% ⋅ A% ⋅ 1000 / Vliter

 

Hvor:

Wgram Antal gram humle
U% Udnyttelse (Utilization)
A% Alphasyre i humlen
Vliter Antal liter færdigt øl

 

Elementerne er rimelige selvforklarende. Bebrebet udnyttelse skal dog lig hae et par ord med på vejen. Det er udtryk for, hvor meget af bitterheden i humle man koger ud i urten. Jo længere tid man koger humle, jo mere bitterhed koges ud. Desværre sker der også det, at man koger en masse estiske og mere flygtige humleolier ud. Det er faktisk derfor, at man typisk tilsætter humle af flere omgange mens man koger urten.

Sådan her udnyttes bitterheden i humlen (fx bladhumle kogt med i 25 min giver 15%):

Kogetid i
minutter
Udnyttelse %
(Bladhumle)
Udnyttelse %
(pellet humle)
Dry hop 0 0
0 – 9 5 6
10 – 19 12 15
20 – 29 15 19
30 – 44 19 24
45 – 59 22 27
60 – 74 24 30
Over 74 27 34

Så skal der indsættes værdier i formelen. Der er vigtigt at bemærke, at ovenstående skal beregnes for hver humle tilsætning. Der efter skal værdierne lægges sammen.

Sådan beregner du IBU i din opskrift

Du laver en øl med denne opskrift:

  • 25 liter færdig øl
  • 100 gram Saaz humle ( blad ) 3,3 % alpha ( 60 min ) – humle kogt med i 60 minutter
  • 100 gram Saaz humle ( blad ) 3,3 % alpha ( 5 min ) – humle kogt med i 5 minutter

IBU-beregning humle 1 – 60 minutters kogetid

Lad os først finde variablerne.

Wgram = 100g
U% finder i i tabellen og slår 60 min op under bladhumle: 0,24
A% ser vi på humlen og den er angivet som 3,3 % alpha
Vliter er de 25 liter vi gerne vil ende op med

IBU1 = Wgram ⋅ U% ⋅ A% ⋅ 1000 / Vliter = (100 ⋅ 0,24 ⋅ 0,033 ⋅ 1000) / 25 = 31,68

IBU-beregning humle 2 – 5 minutters kogetid

IBU2 = Wgram ⋅ U% ⋅ A% ⋅ 1000 = (100 ⋅ 0,05 ⋅ 0,033 ⋅ 1000) / 25 = 6,60

IBUtotal = IBU1 + IBU2 = 31,68 + 6,60 = 38,28

Som det ses af ovenstående, så opnår man en betydelig højere værdi for den første humletilsætning, netop fordi den har kogt længere med og derfor har en højere udnyttelsesprocent. Alle de andre faktorer er ens for de to humletilsætninger. Det kan godt se lidt besværligt ud, men når blot du finder og indsætter tallene, så er det ligetil at beregne IBU.

Det skal bemærkes, at udnyttelse bliver påvirket af, hvor høj OG humle bliver kogt i (hvor tyk ’suppen’ er). Hvis du koger humle i en koncentret urt, så vil du opnå en lavere udnyttelse. Det har jeg ikke med i formlen her. Det bliver for langhåret og teoretisk.

Sådan regner du mængde humle baseret på valgt IBU

Det kan være meget praktisk at kunne udregne, hvor meget humle du skal anvendes for at opnå en IBU som du har valgt at en humletilsætning skal udgøre. Dette gøres ved hjælp af følgende formel:

 

Wgram = (Vliter ⋅ IBU) / (U% ⋅ A% ⋅ 1000)

Den eneste faktor vi ikke er stødt på før er IBU. Her skal du skrive hvor mange IBU du ønsker at den beregnede humletilsætning skal være i IBU.

Hvis du så tager udgangspunkt i samme forudsætninger som under IBU beregning, så skulle vi jo gerne få noget der ligner 100 gram.

Ønsket IBU = 32
Liter færdig øl = 25
Kogetid i min = 60
Humletype = Blad humle
Alphasyre i humle = 3,3 %

Hvis vi så indsætter dette i formelen, så får vi følgende:

Wgram = ( 25 x 32 ) / (0,24 x 0,033 x 1000) = 101 gram