Beregning af alkoholprocent

Det er altid rart at vide, hvor høj en alkohol procent i din øl er. Det er nemlig det spørgsmål du næsten altid bliver stillet, når du lader andre smage dit håndbryggede øl. Det er en ret simpel formel til at beregne alkoholprocenten.

Det er faktisk utrolig simpelt af regne ud. Det eneste krav er, at du kender din Original Gravity (OG) og Fermented Gravity (FG).

Alkoholprocent =

(OG – FG)
7,5

Brug af refraktometer til at måle brix

Refraktometre anvendes i vid udstrækning i vin- og ølindustrien til at holde øje med  gæringsprocessen, men mindre anvendt af os håndbryggere. Men hvis det bruges korrekt, kan et refraktometer være et godt værktøj til at spore specifik vægtfylde i stedet for eller som et suplement til dit hydrometer.

Sådan fungerer et refraktometer

Refraktometer

Et refraktometer er et optisk værktøj, der som et hydrometer måler din vægtfylde af din øl eller urt. Man bruger et par dråber og kigger på lysbrydningen. Den største fordel ved et refraktometer, frem for et hydrometer er den lille prøvestørrelse, der er nødvendig som giver lange mindre spild ved måling.

Hvis du starter med et glas vand, vil du bemærke, at vandet og glasset bøjer lyset, der passerer igennem det på en bestemt måde. Bøjningen af ​​lyset ved vandet kaldes refraktion. Lyset bøjes i forskellige grader, da det passerer igennem forskellige stoffer. Dette er den samme effekt som linser i briller er baseret på – linserne bøjer lyset, så briller kan justere fokus på et billede og gøre det tydeligt for dine øjne.

Hvis du putter sukker i dit glas vand, vil lyset bøje mere. Refraktometeret udnytter denne effekt til at måle mængden af ​​bøjning (refraktion), som angiver mængden af ​​sukker i prøven. De fleste refraktometre bruger et prisme og en lyskilde til belysning af prøven. På billige refraktometre holder du instrumentet op til en naturlig lyskilde, hvorimod dyrere modeller har deres egne indbyggede lyskilder.

Brix måling

De fleste brygningsrefraktometre måler prøver i Brix, som er en skala, der anvendes til at måle tyngdekraften primært af vinproducenter. Nogle bruger også en brydningsindeks skala(RI). Brix og RI indekserne skal konverteres til standard vægtfylde eller Plato skalaer ved hjælp af en formel, da urt ikke har de samme reflekterende egenskaber som almindeligt sukkervand.

Kalibrereing af dit refraktometer

Før du bruger et refraktometer, skal det kalibreres. De fleste refraktometre kalibreres ved anvendelse af en prøve af rent vand. Du løfter låget op og tilsætter et par dråber vand. Luk dagslyspladen og lad vandet spredes over hele prøvepladen. Sørg for, at der ikke er bobler. Refraktometre er temperaturfølsomme, så prøv at nå stuetemperatur, medmindre du har en model, der automatisk kompenserer for temperaturen.

Hold refraktometeret op til naturligt lys og aflæs hvordan lyset brydes. De fleste refraktometre har en kalibreringsknap eller en skrue, der lader dig justere nulindstillingen. Hvad du vil gøre nu, er at justere refraktometeret, så det læser nul med rent vand i det. Dette kan tage et par forsøg.

Brug af refraktometer ved ølbrygning

Brugen af refraktometer minder meget om det, du lige gjorde, da du kalibrerede det. Åbn prøvepladen, sørg for at den er ren og tør, og tilsæt derefter et par dråber af din urt. Igen, hvis urten er varm så lad den afkøle til stuetemperatur først (ideelt 20C). Luk prøvepladen, fjern bobler, og hold refraktometeret op til en naturlig lyskilde.

At læse refraktometeret er nemt – aflæs bare direkte i kighullet. Den læsning du tager vil sandsynligvis være i procent / grader Brix eller RI.


Refraktometer begrænsninger ved ølbrygning

Her er hvor nogle mennesker bliver skuffede, når de bruger et refraktometer. Refraktometre kalibreres for at måle mængden af ​​sukker (saccharose) i en klar vandprøve. Sukkeret i bygøl (maltose) er et andet dyr. Derfor skal der foretages nogle tilpasninger for at tage højde for det faktum, at vi måler farvet maltose og ikke ren saccharose. Du kan ikke bare bruge den måling, du lavede med refraktometeret. Suk!

Konvertere Brix måling til en specifik vægtfylde eller Plato måling foretaget på en prøve af ufermenteret urt er en lidt kompleks beregning, der kræver et regneark eller minimum en regnemaskine. Der er dog endnu en komplikation: Når urten begynder at gære, produceres alkohol, og alkoholen ændrer den samlede ligning igen, igen.

I praksis betyder det, at man for at beregne den korrekte vægtfylde af en fermenterende eller fuldt fermenteret øl ikke kun har brug for den nuværende refraktometerlæsning, men også start vægfylden. Så hvis du bruger et refraktometer, er det kritisk vigtigt, at du registrerer begyndelsens vægtfylden før gæringen, hvis du vil beregne en vægtfylde under gæring eller slutvægtfylde for din øl.

SG = (Brix / (258.6-((Brix / 258.2)*227.1))) + 1

Andre brygtekniske formler